مقدمه

با شیوع ویروس کرونا در جهان بسیاری از دانشمندان به این فکر افتادند که برای پیشگیری از ابتلاء به این بیماری خطرناک واکسن تولید کنند. در این راستا دانشمندان کشورهای مختلفی دست به­کار شدند و برخی موفق به تولید واکسن شدند که ایران نیز جزء معدود کشورهایی بود که توانست خیلی زود به تولید واکسن کرونا با نام برکت دست پیدا کند. آنچه که انگیزه دانشمندان ایرانی را مضاعف کرد و جدیت و پشتکار آن ها را بالا برد حمایت­های بی دریغ رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله امام خامنه‌ای مدظله العالی بود که به دانشمندان ایرانی اعتماد کرده و خودشان نیز از دو دوز واکسن برکت تزریق کردند.

امر واکسیناسیون پدیده‌ایست که با اصول عقلانی اسلامی سازگار است، زیرا واکسیناسیون رفع خطر بیماری است و جلوگیری از خطر از دید اسلام واجب است.

مقام معظم رهبری مدظله العالی در روز تزریق واکسن کوو ایران برکت  فرمودند: «من مایل نبودم از واکسن غیرایرانی استفاده کنم بنابراین گفتم منتظر واکسن ایرانی می‌مانم چرا که باید این افتخار ملی را پاس بداریم‌ و تأکید داشتم که دریافت واکسن در نوبت طبیعی خود انجام شود.»[1]

با شروع واکسیناسیون در کشور جو سازی‌هایی هم برای عدم تزریق واکسن شکل گرفت و پروژه «واکسن هراسی» و «واکسن ستیزی» کلید خورد و عده­ای تلاش کردند در دل مردم رعب و وحشت ایجاد کنند که مردم واکسن نزنند اما با سخنان مقام معظم رهبری مدظله­العالی و تصمیم قطعی نظام اسلامی در این باره و نیز تلاش مجاهدانه دولت سیزدهم در خرید و تزریق واکسن و حصول بازخورد قابل قبول از انجام واکسیناسیون باعث شد این مساله کم­رنگ شود.

عناصر جهاد سلامت دولت سیزدهم

آیت الله رئیسی، در جلسه روسای کمیته­های تخصصی ستاد ملی مقابله با کرونا، حمایت از تولید واکسن داخلی، افزایش واردات واکسن، تسریع واکسیناسیون و اجرای طرح ارتقا یافته شهید سیلمانی، را ۴ گام تحولی دولت در مقابله با کرونا دانست. بر این اساس دولت سیزدهم با اتخاذ تدابیر و اقدامات مجاهدانه روند تزریق واکسن در کشور را به صورت چشمگیری افزایش داد که این امر می­تواند نقش بسزایی در سلامت جامعه داشته باشد. در ادامه به گوشه­هایی از جهاد دولت سیزدهم در راستای سلامت مردم اشاره می­شود.

1. افزایش تولید واکسن داخلی

رئیس جمهور تحول در تولید واکسن داخلی را به عنوان اولین گام دانسته و بیان داشتند: «تولید واکسن داخلی از جمله واکسن فخرا، رازی و توسعه خطوط تولید واکسن برکت با تسریع در صدور مجوزهای قانونی از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شتاب گرفته است.»[2]

2. افزایش چشمگیر تهیه واکسن

برپایه آمارها، واردات واکسن در شهریور سال جاری ۳۳ میلیون و ۶۴۳ هزار و ۹۹۶ دز بوده است که بر اساس اعلام رییس جمهور محترم در جلسه‌ی رؤسای کمیته‌های تخصصی مبارزه با کرونا، واردات واکسن در روزهای گذشته سرعت قابل توجهی پیدا کرده است[3] و در این زمینه به حدود ۵۰ میلیون دُز واکسن رسیده‌ایم.

3. افزایش استثنایی میزان تزریق واکسن

گام تحولی دیگری که از سوی ریاست محترم جمهور مطرح گردید، تسریع در واکسیناسیون بود. طبق آمارهای رسمی، در حالی که آلمان پیش از این با تزریق ۶ میلیون دُز واکسن کرونا در طول یک هفته رکورد جهان را در اختیار داشت، این رکورد هم اکنون با تزریق هفت میلیون و ۹۰۰ هزار دُز واکسن کرونا در کشورمان  (تا ۲۵ شهریور) متعلق به ایران می­باشد، که به گفته‎ی مسئولان این مقدار به بیش از هشت میلیون دُز خواهد رسید. با این توضیح ایران در رتبه نخست تزریق واکسن روزانه در دنیا قرار گرفته است.

شایان به ذکر است با توجه به کم کاری­های دولت قبل حتی رکورد­دار بودن در تزریق روزانه و هفتگی هم نتوانسته عقب افتادگی در تزریق واکسن را جبران کند و متاسفانه کشور در سطح دنیا جایگاه متناسب و قابل قبولی ندارد.

پیش از این برخی افراد دولت دوازدهم واردات واکسن یا حتی پیوستن کشور به سازمان شانگهای را متوقف بر پذیرش FATF  کرده بودند؛ اما در دولت جدید با تکیه بر توان داخلی و استفاده از قدرت دیپلماسی اقدامات خوبی از جمله افزایش واردات واکسن انجام گرفت و ایران رسما به عضویت سازمان شانگهای درآمد.

رویکرد جدید ایران در تعامل با کشورهای جهان و اولویت دادن به ارتباط با کشورهای منطقه باعث شد که کشورهای همسایه از این سیاست استقبال کرده و به همکاری با ایران روی بیاورند. اگر با این سرعت پیش رویم به توفیق الهی تا پایان مهر ماه همه افراد دوز اول واکسن را دریافت خواهند کرد.

4. اجرای طرح شهید سلیمانی و تعدد مکان­های تزریق واکسن

رئیس جمهور اقدامات انجام شده در حوزه غربالگری و اجرای طرح شهید سلیمانی را گام تحولی چهارم دانست و اظهار داشت: در این زمینه سپاه، بسیج، هلال احمر و سایر دستگاهها اقدامات ارزشمندی انجام دادند و این اقدامات همچنان باید تداوم داشته باشد.

در همین راستا دکتر علیرضارئیسی معاون وزیر بهداشت بیان داشت با همراهی سپاه و بسیج با وزارت بهداشت، خدمات متفاوتی ارائه شد و اکنون آخرین تعداد پایگاه تجمیعی واکسیناسیون ۱۰۰۸ عدد است که در حدود نیمی از این تعداد بسیج یا مستقیما پایگاه ایجاد کرده و یا به وزارت بهداشت کمک کرده است؛ از این مجموعه تنها ۱۲۷ پایگاه تجمیعی در سطح استان تهران مشغول فعالیت هستند.

5. افزایش ساعات تزریق

تا هفته سوم شهریور 1400 به طور متوسط روزانه ۵۰ تا ۶۰ هزار دوز تزریق واکسن کرونا داشتیم اما با افزایش ساعت کاری مراکز واکسیناسیون و تعدد آنها که با همکاری‌های بین بخشی و با کمک داوطلبانه نیروی‌های بسیجی و مردمی، دانشجویان و داوطلبان هلال احمر حاصل شد، به گونه­ای که مراکز تجمیعی کنونی، به صورت دو شیفت تا هشت شب فعال هستند، این مقدار بصورت چشمگیری افزایش یافته و به حدود یک میلیون دوز در روز رسید. [4]

امیدواریم همه مردم عزیز ایران اسلامی با همکاری و تعامل بیشتر با دولت سیزدهم در راستای انجام واکسیناسیون موجبات مهار بیماری خطرناک کرونا را فراهم آورده تا هر روز شاهد از دست رفتن عزیزانمان نباشیم.

[1]  04/04/1400

[2]   18/06/1400

[3]  خبرگزاری جمهوری اسلامی 31/06/1400

[4]  خبرگزاری ایسنا 17/06/1400

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی ترین
تازه‌ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
نمایش همه دیدگاه ها